CMS چیست؟
این یک نرم افزار تحت وب است که از طریق پنل مدیریتی آن، می توانید محتوای سایت خود را مدیریت کنید.
CMS اختصاصی چیست؟
یک سیستم مدیریت محتوا (CMS)، که به طور دقیق بر اساس نیازها و ویژگیهای یک وبسایت خاص طراحی و پیادهسازی شده است.
وردپرس (WordPress) چیست؟
وردپرس، یکی از معروفترین و محبوبترین سیستمهای مدیریت محتوا است که برای وبسایتها قابلیت اجرای ویژگیهای رایج را دارد. این سیستم از پیش نوشته شده بوده و برای استفاده عمومی مناسب است. ویژگیهای پرکاربردی که در اکثر وبسایتها استفاده میشوند، توسط وردپرس قابل اجرا است و کدهای آن نیز از پیش نوشته شده است. اگر تخصص کافی برای ساخت وبسایت ندارید، میتوانید این سیستم را روی هاست خود نصب کنید و از آن استفاده کنید. طراحان وبسایت قبل از هر چیزی نیازهای شما را بررسی میکنند و بر اساس آن، موارد مناسب را انتخاب میکنند. اما همیشه یک سوال مطرح است: آیا میخواهید وبسایت خود را با وردپرس ایجاد کنید یا از یک CMS اختصاصی استفاده کنید؟
معمولاً پاسخ دادن به این سؤال کمی سخت است، حتی اگر از طراحان سایت که سؤال را مطرح کرده اند، بپرسید که تفاوت این دو مورد چیست؟ به دلیل تخصصی بودن موضوع احتمال این که توضیحی ملموس و قابل درک به شما ارائه دهند کم است.
به همین دلیل ما قصد داریم در این مقاله ابتدا با مثال هایی ساده و قابل درک برای عموم افراد که دانش کد نویسی و طراحی سایت را ندارند، تفاوت وردپرس و CMS اختصاصی را شرح دهیم، سپس به مواردی که کمی تخصصی هستند بپردازیم.
کاربرد CMS اختصاصی چه مواقعی است؟
برای پاسخ به این سؤال، به مثال صفحات فلزی و اتصالشان توسط پیچ بازگردیم. فرض کنید قطعات فلزی که میخواهید به یکدیگر متصل کنید، دارای شکل و شمایل خاصی هستند یا قرار است تحت فشار زیاد قرار بگیرند. در این حالت، پیچهای استاندارد موجود در بازار نمیتوانند آنها را به هم متصل کنند یا مقاومت کافی را برای تحمل فشار ندارند. بنابراین برای اتصال این قطعات، نیاز است به یک پیچ با شکل و شمایل خاص یا جنس مقاومتر، مطابق با شکل و کاربرد قطعات. به همین دلیل، شما ممکن است ابتدا میلهای خام بخرید و از تراشکار بخواهید طبق شکل و فرمی خاصی که مدنظرتان است، از آن میله پیچ بسازد.
در دنیای وب نیز همینطور است. گاهی اوقات ممکن است شما قصد راهاندازی وبسایت با ویژگیهای خاصی را داشته باشید که وردپرس از پس آن ویژگیها برنیاید. در این مواقع، باید از یک CMS اختصاصی استفاده کنید.
باید به یاد داشت که وردپرس و افزونههای آن میتوانند سایتهای با قابلیتهای عمومی مانند فروشگاههای آنلاین، سایتهای خبری و بسیاری از سایتهای شرکتی را به خوبی پشتیبانی کنند. از این رو، در صورتی که سایت شما نیاز به ویژگیهای بسیار خاص و منحصر به فرد نداشته باشد و وردپرس توانایی ارائه تمام امکانات مورد نیاز شما را داشته باشد، استفاده از یک CMS اختصاصی ممکن است لزومی نداشته باشد.
حال که شما دید کلی به دست آوردهاید، میتوانید به طور دقیقتر و تخصصیتر وردپرس را با سیستمهای مدیریت محتوای اختصاصی مقایسه کنید.
مزایا و معایب وردپرس
مزایای CMS اختصاصی
سرعت بیشتر: در CMS اختصاصی به دلیل نوشته شدن فقط کدهای موردنیاز برای وب سایت، بدون کدهای اضافی در صفحات و دیتابیس، سرعت اجرا توسط سرور افزایش مییابد و بهینهتر است.
امنیت بیشتر: در مقایسه با CMS های آماده، در CMS های اختصاصی کدها و قالب ها از پیش تعیین شده نیستند و تنها تیم طراح اطلاعات لازم را دارد، این امر باعث کاهش احتمال نفوذ به سیستم میشود، البته سطح امنیت بستگی به تخصص تیم طراح دارد.
امکان توسعه: در CMS اختصاصی، امکان اضافه کردن ویژگیهای موردنیاز برای وب سایت بدون محدودیت و در هر زمانی که نیاز باشد، وجود دارد.
معایب CMS اختصاصی
- هزینه زیاد.
- نیاز به افراد مختلف با تخصص های مختلف برای طراحی CMS اختصاصی که این امر طبیعتاً هزینه را بالاتر می برد.
- هزینه بالا پشتیبانی و توسعه CMS اختصاصی.
- زمانبر بودن: یک سیستم مدیریت محتوای کامل باید از صفر تا صد برنامه نویسی شود، پس بدیهی است که زمان زیادی برای ساخت آن نیاز باشد.
- نیاز به تخصص برای پشتیبانی: با توجه به این که هر CMS اختصاصی می تواند پنل مدیریت مخصوص خود را داشته باشد، پشتیبان سایت باید اطلاعات کافی را مورد نحوه کار با آن پنل مدیریت داشته باشد.
مزایای وردپرس
- رایگان است!
- برای راه اندازی سایت با وردپرس زمان کمتری نیاز است.
- دارای قالب ها و افزونه های زیادی است که میتوانند طراحی ها و ویژگی های کاربردی به سایت اضافه کنند.
- به دلیل یکسان بودن پنل مدیریت آن، افراد زیادی هستند که بتوانند با این پنل کار کنند، همچنین با جستجو در اینترنت میتوانید به آموزش های جامع و رایگان در خصوص کار با وردپرس دست پیدا کنید.
معایب وردپرس
- امنیت کم: با توجه به open source بودن وردپرس، هرکسی میتواند از جزئیات کدهای آن اطلاع پیدا کند، این موضوع می تواند زمینه را برای هک شدن وب سایت فراهم کند، همچنین احتمال وجود باگ های امنیتی در افزونه ها و قالب های وردپرسی کم نیست.
- سرعت کم: وردپرس برای برآورده کردن نیاز و ویژگی های زیادی طراحی شده است، حتی ویژگی هایی که شما در سایت خود نیازی به آن ها ندارید، به همین دلیل کدها و کوئری های بسیار زیادی در هسته آن وجود دارند که موجب کاهش سرعت سایت می شوند.
- امکان توسعه محدود: اضافه کردن ویژگی های مختلف به وردپرس، محدود به افزونه های ساخته شده است، اگر برای ویژگی مدنظر شما افزونه ای ساخته نشده باشد، شما نمی توانید آن ویژگی را به سایت وردپرسی خود اضافه کنید، مگر این که از یک برنامه نویس کمک بگیرید تا افزونه مربوط به آن ویژگی را برای شما بسازد.
پس می توان نتیجه گرفت انتخاب بین وردپرس و CMS اختصاصی به عوامل زیادی مثل ترافیک سایت، بودجه، محدودیت های زمانی، میزان اهمیت امنیت در سایت، ویژگی های مورد نیاز و... بستگی دارد.
موضوعات مرتبط:
برچسبها: